Косплей (Cosplay)

cosplay-chun-li  sakura_haruno___naruto_shippuden_by_paz_cosplay-d5bgqdw

Косплей (Cosplay) – идва от думите „костюм“ и „играя“. Представлява обличане/дегизировка като любим аниме/манга герой, най-често за представяне в конкурси по време на специализирани конвенции и фестивали. Обикновено костюмите се изработват лично от участниците, които сами пишат сценариите и режисират епизодите, които разиграват. А не може да се отрече, че това развива силно креативното мислене и творческите заложби на младежите. Появяват се и първите български преводачески групи за субтитри, както и специализирани аниме и манга фенски уебсайтове, сред които се открояват общностни портали, онлайн форуми, блогове и др. Новопородената мания води и до провеждането на първите български специализирани конвенции и фестивали, посветени на аниме и манга феновете като „Aniventure“ (български фестивал, който се провежда от 2006 г. насам) и „Aniplay“ , по време на които се организират изложби на рисунки, гейм турнири, състезания с музикални видеоклипове, косплей, изнасят се лекции и т.н. Популярни аниме поредици от последното десетилетие са например „Тетрадката на смъртта“ (Death Note), Bleach, Naruto, Fullmetal Alchemist („Стоманеният алхимик“) и много други. Сред децата голяма популярност придобиват заглавия като Pokemon и Yu-Gi-Oh, което пък отприщва цяла индустрия за производство на карти за игра, играчки и промоционални материали. Както е видно, феновете на аниме са намерили своя начин да се отделят от тълпата и да намерят своя път за самореализация. Съветът към любящите и загрижени родители е да не забраняват на децата си да се увличат от този вид изкуство, но и да внимават, за да не увисне един ден на шиите им някой 30-годишен хикикомори. Защото това може да се превърне в болест, която да се наложи да бъде лекувана.

Sword-Art-Online-font-b-Asuna-b-font-Yuuki-font-b-Cosplay-b-font-font-b

Нова мания от Изтока е обсебила западните деца, и не само тях. От Америка през Австралия и цяла Европа – младежите масово се гримират и костюмират. 13-годишни дават уроци по поставяне на грим в интернет – как да се превърнем в японско анимационно геройче. Първо нанасяте молив, после сини сенки, след това лилави, сега малко бяло ето тук… Грамадни очи, често с  контактни лещи, перуки и костюми. Всичко се прави възможно най-близко до оригинала – японското аниме.

Неологизмът косплей е съставен от думите costume и play (“костюм” и “игра” от англ.). Това е следващата стъпка, след като сте се преоблекли и гримирали. Разиграват се епизоди от любимото филмче. За целта се събират групички от съмишленици – от двама до… колкото успеете да привлечете към идеята.

Но лудостта не спира дотук. Тя се разраства, става организирана. Сега вече има национални, европейски, световни турнири по косплей. Всякакви събития, свързани с любимото хоби.

За по-възрастните целият този брътвеж има нужда от обяснение. Аниме е терминът за японската анимация, възникнала на основата на японските комикси манга.

Аниметата не са непременно детски, те са с всякакви сюжети – на научнофантастични филми, фентъзи, юношески любовни и ученически историйки, кримки, спортни, дори еротика. Съществуват над 30 аниме и манга жанра. Стандартната дължина на филмчето е 24 мин, но някои са колкото пълнометражни ленти.

yoko_littner_cosplay_i__by_enjinight-d71ie2dtumblr_m5m1vyq2gT1r8h0pp

Анимето се заражда в началото на ХХ в. В България се появява през 70-те и 80-те години на миналия век. У нас се въртят пълнометражните филми “Котаракът в чизми”, “Трима звездни мускетари” и продължението му “Машината на времето”, “Космическата огнена птица” и сериалите “Буревестниците”, “Волтрон” и “Тайнствените златни градове”.
В България има няколко аниме сайта. В много от градовете има групи, които се занимават с косплей – в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Ямбол и др. Годишно се провеждат две важни събития – аниплей, което е нещо като театрална постановка  с по няколко миниспектакъла косплей, и анивенчър. Анивенчър е събитие, при което се провеждат игри, състезания, работилници, спортове и косплей. Първият анивенчър у нас се е състоял преди 5 г. Участниците, повечето от които са ученици, сами организират събитията. Например с парите от билетите осигуряват  наем на залата за следващата година.

Те си шият костюми, наемат перуки и гримьори на свои разноски.
Конференции и състезания се организират непрекъснато по света. Последното голямо събитие по аниме и манга беше на 7 април в швейцарския град Лозана. Тогава шоуто “Полиманга” събра 16 000 посетители.

А последното събитие у нас с присъствието на представител от Швейцария – на 5 май в Младежкия театър в столицата. Явиха се 4 групи, някои от които по 16 участници. Тогава беше избран и българският представител на европейското състезание по косплей (разиграване на анимета) в Лондон.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: